Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Fraktfritt / Säkra betalningar /

Spabadskötsel

Vattenkvalitet

Hur mäter jag de olika värdena (t ex pH) i mitt spabad?
Ett enkelt sätt att få fram värdena är med mätstickor. Med dessa kan du se pH, klor/brom, alkalinitet och hårdhet. Det finns även måtbehållare med tillhörande tabletter. Sedan finns digitala mätare som ger mer exakta värden men kostar lite mer i inköp.

Tänk på att ett balanserat pH (ca 7.2-7.4) är A och O för att övriga kemikalier ska fungera ordentligt och ditt spabad ska hålla länge.

Vilka är de vanligaste kemikalierna?
De vanligaste förekommande kemikalierna för spabad är pH-justering, snabbklor, aktivt syre och bromtabletter. Våra produkter använder ozon och/eller UVC-lampor för att minska kemikaliebehovet.

Hur tillsätter jag kemikalier i vattnet?
Starta igång samtliga pumpar. Tillsätt kemikalier i badets mitt. Blanda aldrig olika sorters kemikalier, utan vänta minst 15 min mellan t ex klor och pH-justering.

Låt även locket ligga av minst 40 min för att undvika gasbildning och minska slitage på lock och utrustning.

Hur sköter jag mina filter?
För att hålla ditt vatten fräscht bör du rengöra dina filter var 3:e-6:e vecka, beroende på hur mycket du badar och hur du sköter ditt vatten. Skruva ur filtren och spola dem rent upprätt med varmt vatten. Låt dem torka över natten.

Filtren måste även bytas ut med jämna mellanrum. Micronfiltret på Island och Artesian Elite bör bytas var 6:e månad. Remay filtret på Artesian Elite, Island och South Seas byts var 8:e-12:e månad, medan Garden Spas behöver bytas var 6:e månad.

Behöver jag tömma spabadet på vatten över vintern?
Nej, det behöver du inte. Våra spabad är tillverkade för att stå igång året runt. Faktum är att det är som trevligast att bada under vintern.

Skulle du ändå vilja tömma spabadet är det viktigt att samtliga munstycken våtdammsugas och att du kopplar ur alla rörkopplingar till värmare och pumpar. Detta minimerar risken för sönderfrysning. Observera att vintertömning bör göras av auktoriserad återförsäljare för att undvika problem.

Hur byter jag vatten?
Spabadet är utrustat med en tömningsventil som sitter i ena hörnet. Beroende på hur stort badet är tar det ca 1-3 h att tömma det. Använd en dränkbar för snabbare tömning.
Montera bort filtren och återfyll badet med en vanlig slang genom filterhuset. Behöver pumparna luftas kan du öppna de stora omkopplingsvreden tills luften töms ut och pumpen startar. Låt dem dock inte gå i mer än 30 sekunder med luft i.

Konstruktion & teknik

Hur ofta bör jag byta mitt spalock?
Ett lock håller generellt sett 5-7 år, förutsatt att pH- och klorvärde hålls i balans. Börjar locket kännas väldigt tungt är det dags att beställa ett nytt.

Kräver kabinettet något underhåll?
Kabinettet kräver nästintill inget underhåll, förutom att du spolar av det vid behov. Tänk på att täcka luftventilerna innan.

Hur fungerar en ozongenerator?
Generatorn tillverkar ozon med hjälp av syret i luften. Ozonet kapslar sedan i sin tur bakterier och steriliserar dem. Detta minskar effektivt din klorförbrukning.

Viktigt att tänka på är att ozon enbart fungerar som ett komplement och inte ersätter kemikalierna helt.
(Detta gäller alla på marknaden förekommande spabad)

Varför tappar mitt spabad vatten?
Detta beror vanligtvis på naturlig avdunstning och att badgäster tar med sig vatten när de kliver ur. Skulle vattennivån sjunka fastän att ingen badar bör du dock kontakta din återförsäljare.